Om oss

Vårt mål är att föda upp friska, glada och högkvalitativa valpar som kommer att sprida glädje i sina nya familjer. Vi använder vår långa erfarenhet för att säkerställa att våra djur får den bästa vården. Vi förser dem med en kärleksfull och omtänksam miljö för att förbereda dem för ett långt, glädjerikt liv med sina nya ägare. Vi bjuder in dig att besöka oss personligen och se för dig själv att vi är rätt plats för dig.Vi vill att den som köper valp av oss har tänkt igenom sitt köp noga innan.kan även läsa mer om rasen i Chihuahua boken som finns på https://www.litenupplaga.se/1087.Om du har ytterligare frågor eller om du vill boka ett besök tveka inte att kontakta oss .

Historia:

En av de kändaste teorierna om rasens ursprung är att hundarna i vilt tillstånd levde i Mexico för att vid tiden för toltekernas civilisation fångas in och domesticeras. Rasen har fått sitt namn efter Mexikos största delstat Chihuahua. De första chihuahuorna importerades till Sverige 1951, men gjorde inte sitt genombrott förrän 1958.

Hälsa:

Chihuahuan är en av världens minsta hundraser, men trots det är det en mycket frisk och sund ras. Några särskilda rasbundna sjukdomar finns inte, men de ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram om patella luxation. Uppfödarna jobbar för att få bort problemen med knälederna och hundar som ska gå i avel måste undersökas för att avkomman ska få registreras. Även hos sällskapshundar har PL blivit mer känt och många kollar sina hundar även om de ej ska avla. De vill kunna vara aktiva med sin hund utan att behöva tänka på eventuella förslitningsskador.
Även ögonlysning är något viktigt som ökar.

Utseende:

Rasen ska ha en kompakt kroppsbyggnad. Av mycket stor betydelse är den äppelformade skallen och att rasen bär sin måttligt långa svans mycket högt, antingen böjd eller i en halvcirkel med spetsen pekande ned mot ländpartiet.En chihuahua får enligt rasstandarden väga från 500 g till 3 kg, men de allra minsta exemplaren är både ovanliga och oftast osunda. Det finns korthårig och långhårig chihuahua.

Vård:

Rasen kräver ingen speciell pälsvård. De kan badas när de blir smutsiga, och den långhåriga varianten ska kammas någon gång i veckan, för att undvika tovor. Det vanligaste är att de fäller två gånger per år.
Tänderna är ofta ett problem hos småhundar och det är viktigt att sköta munhygienen för att undvika tandsten och tandlossning.
Det mest effektiva är enligt veterinärer är att borsta tänderna med en liten tandborste (för hund eller bebis) och tandkräm avsedd för hundar. Ju oftare desto bättre, gärna varje dag. Det är också viktigt att hunden får använda sina tänder på naturligt sätt, t.ex. genom att tugga på ben.
Ögonen kan på vissa individer vara rinniga vilket de normalt ej skall vara, det kan man kolla upp hos en veterinär för att utesluta problem med tårkanaler eller inåtväxande hårstrån. Det händer också att problemet uppkommer på grund av fodret hunden äter och försvinner vid byte.
Öronen är normalt problemfria hos rasen eftersom de är uppåtstående och luftas naturligt. Klorna klipps naturligtvis vid behov och ska hållas korta.
Det är jättebra att vänja valpen vid all hantering i tidig ålder, gör det till en mysig stund!

Egenskaper:

Chihuahuan tillhör rasgrupp 9, sällskapshundar.
Den är en pigg, alert, livlig och mycket modig hund. Den är mycket ägarmedveten, tyr sig till sin ägare/sin flock och tvekar inte att försvara reviret mot fara och inkräktare. Rasen varnar gärna, men kryper sedan upp i främmande människors knän när den väl insett att faran är över.
Chihuahuan trippar fram med huvudet högt och tar för givet att den är, om inte störst, så i alla fall bäst och vackrast. De föredrar ofta att umgås med hundar av sin egen ras.
Allt detta är förstås också en tränings- och vanesak och varierar mellan olika individer, att börja miljöträna i tid och att gå valpkurs är en god start.
Jaktinstinkt är något alla hundar mer eller mindre har, även små sällskapshundar, så att ha en säker inkallning är en självklarhet om man vill kunna ha hunden lös när det är tillåtet.
Som ägare till en chihuahua gäller det att alltid ha koll på filtar och täcken innan man lägger sig i sängen då hunden gärna kryper in under dem för att sova. Chihuahuan är en aktiv sällskapshund som gärna hänger med på alla tänkbara aktiviteter, allt från agility och långa skogspromenader till fredagsmys i tv-soffan. Den mår, som alla andra hundar bra av en fast uppfostran, regelbunden motion och mental aktivering. Den ska varken förmänskligas eller daltas med bara för att den är liten.